Lockheed Martin спечели договор за $ 150 млн. с възможност

...
 Lockheed Martin спечели договор за $ 150 млн. с възможност
Коментари Харесай

САЩ с нови лазерни оръжия за флота

 Lockheed Martin завоюва контракт за Щатски долар 150 млн. с опция за спомагателни Щатски долар 942 млн. за създаването и производството на две високоенергийни лазерни оръжия за американския военноморски флот. Новите системи ще комбинират първи по рода си високоенергиен лазер на Lockheed и интегрираното оптично заслепяващо устройство със система за наблюдаване (HELIOS) за отбрана против безпилотни авиационни системи (UAS) с благоприятни условия за разузнаване, наблюдаване и изследване от далечно разстояние (ISR), което се чака да бъде доставено и инсталирано на бойни кораби до началото на 2020 година.
HELIOS се базира на поредност оптични лазерни нишки, които се сплотяват благодарение на спектрална лъчева система, създавайки един светлинен лъч с висока мощ. Използването на оптични нишки значи, че лазерът е в твърдо положение и влакната може да бъдат навити, правейки оръжието по-компактно. Необходимостта от понижаване на вибрациите и обезпечаване на нужното електричество за зареждане на лазера изисква инсталирането му на относително постоянна платформа с подобаваща генераторна мощ, условия които военните кораби покриват изцяло.

Според Lockheed, HELIOS е първото лазерно оръжие комбиниращо високоенергиен лазер, кадърен да унищожи или да обезвреди UAS или дребни лодки с ISR дарба да разпознава и изследва вероятни цели от огромно разстояние. HELIOS може да работи и като заслепяващо оръжие, което може да ослепи датчиците на UAS, без да е належащо да унищожава самото въздухоплавателно средство, както и разполага със система за ръководство на силата и топлината за по-лесно консолидиране с кораба, на който е инсталиран.

Първият от двата лазера ще бъде доставен през 2020 година. Единият ще бъде конфигуриран на унищожител от клас Arleigh Burke, а другият ще бъде изпратен за тестване в White Sands Missile Range, Ню Мексико.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР